- Såspanna med handtag.
- Keramisk bakpanna.
- Bakplåt.
- Silikonborste.
Ingredienser
- 250 gram kunafa-deg.
- 200 gram smör (smält).
- ¼ kopp pistaschmandlar (hackade).
För fyllning:
För sockersirap
- 1 kopp vatten.
- 1½ koppar socker.
- 1 tsk citronsaft.
- 1 tsk rosenvatten.
Instruktioner
- Lägg kunafadegen i en skål. Bryt dem med handen i mindre bitar.
- Häll på smält smör och blanda dem väl med händerna.
Steg för att göra kunafa-fyllningen:
- Ta en separat mixerskål och tillsätt mjölk, grädde, socker och majsstärkelse. Blanda dem väl.
- Slå på spisen, ta tjockbottnade pannan tillsätt och värm ovanstående blandning på låg värme, tills den blir tjockare. Fortsätt att röra om blandningen för att förhindra att den fastnar i pannan.
- Tillsätt rosenvatten och blanda det, stäng av lågan efter 2 minuter.
- Tillsätt mozzarellaost och keso till ovanstående blandning och blanda väl.
Steg för att göra sockersirap:
- Ta en annan kastrull, tillsätt vatten, socker och koka tills sockret har lösts upp helt.
- Fortsätt att röra om och koka tills blandningen tjocknar.
- När blandningen är klar tillsätt citronsaft i den.
Steg för att baka kunafan:
- Ta en bakpanna, gör basen med halv kunafadegs blandningen beredd ovan, tryck på den för att jämna ut degen.
- Häll ostblandningen på den bildade basen och fördela den jämnt med en sked.
- Ta återstående kunafadegs blandning och bildar ytterligare ett lager ovanför ostlagret.
- Pensla det översta lagret med smält smör, för att få det att sätta sig ordentligt.
- Förvärm ugnen, sätt in formen i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills den blir gyllene och knaprig i ytan.
- Häll den förberedda sockersirapen jämnt på toppen av kunafalagret så snart den kommer ut ur ugnen.
- Garnera den med pistage innan det serveras. Skär till sist den som pizza eller tårta och kunafan är redo att serveras..
Observera:
Osten i kunafa blir läderartad, när den väl börjar svalna igen. För att förhindra detta måste osten blandas med något annat. Så man kan blanda en annan typ av mjuk cheese som ricotta eller keso. Dessa mjukostar blandas ofta med kunafa för att förhindra att den blir gummiaktig.